Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2022 15:54 - Няма да ми се размине...
Автор: kossef Категория: Поезия   
Прочетен: 2588 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 28.02.2022 08:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Творбата

 “В началото бе Словото.” Това
начало още с първите слова
ме затруднява. Словото ценя,
но не дотам. И ще го заменя,
подскаже ли ми друго някой дух.
Например с “Мисълта”. Добро на слух,
но нека не избързваме с перото
и дообмислим думата, защото
не може мисъл нещо да създава.
Дали да сложим “Силата” тогава?
“В началото бе Силата.” Дори
и тука нещо ми подсказва: “Спри!”
Духът ми шепне друга дума: “Дело.”
Разбира се! И ето, пиша смело,
уверен и с нетрепваща ръка:
”В началото бе Делото.”...

                                                Й. В. Гьоте

е публикувал съблогерът mt46 - М. Тачков /в превод/  с бележката си, че Гьоте, разбирай  и mt46, се оказват  изобличители и бунтари спрямо опиума религия... 
  
Да, едва ли ще се размина с дю-дю-кане по мен в позицията ми "срещу" световния Гьоте - аз от "ориенталското" BG, подсвирващ сега от 999-я и 9 в период суб-суб и суб-доминантен регистър на дядовия ми (лакардион,бе) с нечуваема (глуха) честота мнооого над 20 кхц. Каквото безплътно, незримо - и нечуваемо! е Слово-то божие. Не человеческото, за каквото человеческо ни дума с думата слово гигантът Гьоте в протестна ирония /И/ за изобличаване лицемерието и демагогията на схоластичната система Църква (про-маф) съюзена с уж свише благословената аристокрация да властват и благоденстват заедно на гърба на париите, задръствайки с греховна кал слуховия апарат на значително по-голямата част от човечеството да не чува, разбира и не се одухотворява от истинното Слово, Слово Божие, проникващо незримо в(до) ума чрез Духа Светаго - в думи. Ето  значението на "дума" в българската реч. Д,ума /до ума/, т.е. Слово (от Бога) достигащо незримо чрез Духа (Божий) до ума (ни) за да се спасим. Т.е. да проумеем и изпълним у-СЛОВ-ията за съществуване, "съдържащи" се у Причината за съществуване преди всички времена... Да речем преди Големия взрив, н,ъл тъй...    Така че нека не подценяваме Гьоте,причислявайки го към атеистите. С тълкуване на тук публикуваните му стихове като отрицание на Словото-Логос, оттам на Бог Господ...    Неговото дело и на именитите  съдеятели срещу схоластизма на (лъже)църквата по време на постпериода от Европейското възраждане е продължение и на великото дело на разпространеното и в  Европа българско богомилство, дало тласък  за изобличаване и отдалечаване от псевдохристиянската нравственост на лицемерното европейско дуОвенство в съюз с тираничната аристокрация, "извечно" неотстъпваща от позиция да притежава и преразпределя  блага с притурения в евангелкия текст "словен" аргумент-аксиома: "Кесаревото - кесарю, божието - Богу." Като слово (думи, де) от устата на Христос - Бога Слово...   
   Категорично: високо образованият, т.е. високоотдалечен от суеверие, Гьоте в 
творбата си "не се закача" със Словото-Логос, а с нетворческото словодумие на "призваните" да безделничат, симулирайки дейност. С празнословия. Като присъщ манталитет и на лъжецърквата под библейско повеление: "По делата им ще ги познаете"... Всички знаем за 20+ вековно й (без)действие за свобода, братство, равенство... Но това в никакъв случай не бива да отдалечава  от Истината, познавайки която ни дарява Свобода...   И за да не бъда многословен ще припомня апела на богумилите: "Вярвайте, но не бъдете суеверни, надявайте се (Богу, б.м.), но не превръщайте надеждата си в егоистична страст, любете Бога от цялото си сърце и душа, и ближните си, света въобще, но нека любовта ви не бъде декларация, а проявление в дела." Съдържащ се "перифразно" и в тези стихове на Гьоте като изобличение спрямо слово-думието "овкусено" с нищоправене... Както вече споменах - многовековен манталитет и на клириците  от лъжецърквите на системните  католици, православни, протестанти, отдалечавайки тенденцизно пасомите си от истинно следование и изпълнение на Словото като условие за съществуване, т.е. себеспасение и спасяване  обкръжаващия свят...  
  Та не делото /човешкото/, а Словото /Божие/ е в Начало-то, mt46!  И чак след няколко милиарда или повече человечески години идва  делото, човешкото, де. Като свише изискване и осъзнато  задължение да не бъдем  ду-Овни или бездуховни търтеи, а стремящи се към съвършенство  каквото у Бога... 
И не богохулствай, за да не ти  заецва МТ-етката в тукашните ти "лекции" на "славяно" -бьiлгарский... 

  "В начало бе Словото и Словото бе у Бога, и Бог бе Словото...", 
върху който библейски текст са се вътреуединявали/медитирали/ богумилите за постигане на просветление.    Просветление /проумление/, а не обличане в човешки слова, о-думване на Светата единосъщна и неразделна Троица: Бог Отец, Бог Син,  Бог Дух Светий... Гласувай:
81. kossef - Публикацията ми...
14.02.2022 16:22
е за проумяване в сърдечна дълбочина на религията като отношение спрямо Твореца, различна от религията като отношение към систем(н)ите църкви... Ако съм "проумян".
цитирай
2. born - Доста трудна задача поставяш на ...
15.02.2022 22:28
Доста трудна задача поставяш на участниците в самодейния драмсъстав на платформата и с последния пасаж: "...Ако съм проумян ."
ПП. Подобна материя е над средното тукашно ниво и КИ ( IQ ) !

© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.
цитирай
3. kossef - Не съм достоен...
16.02.2022 09:38
Не съм достоен да развържа ремика на сандалите ти, мъдрий Борн!... Стоя твърде ниско и спрямо енглиша ти за уомънките... Жив и здрав.
цитирай
4. born - Не съм достоен да развържа ремика на ...
18.02.2022 23:15
kossef написа:
Не съм достоен да развържа ремика на сандалите ти, мъдрий Борн!... Стоя твърде ниско и спрямо енглиша ти за уомънките... Жив и здрав.


Чувал съм някои мъдреци се произнасят понякога, че скромността е осъзнато чувство за малоценност, но съм далеч от мисълта, че това се отнася до Вас и други подобни на Вас блестящи умове, Премъдрий Косефф ! И както е прието да се казва: можеш да изпързаляш един, двама,... няколко балъци, но в никакъв случай : всички ... !
Живи и здрави ! И почитания !
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.
цитирай
5. krumbelosvet - Да
01.03.2022 14:12
И аз реагирах по своему на тая "находка" на колегата, с когото имаме престрелка заради обобщенията му ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ. Но не с аргумента, че става дума само за Божието слово, а, най-кратко казано, че всяко дело се нуждае от проект - писан, мислен, хрумнал или инстинктивен, т.е. "записан" в софтуера или хардуера на мозъка.
В гимназията изучавахме "Фауст" и класният, литератор, така ни увлече по Гьоте, че съм го препрочитал безброй пъти.
цитирай
6. born - https://www.youtube.com/watch?v=RLTjJkSYes0&t=185s
20.03.2022 21:55
kossef написа:
Не съм достоен да развържа ремика на сандалите ти, мъдрий Борн!... Стоя твърде ниско и спрямо енглиша ти за уомънките... Жив и здрав.


На посочения адрес можеш да видиш част от уомънките, чийто почетен комодор СЪМ !
Ако се случи (недай, Боже !) да станеш обект на неоправдана (или дори оправдана) агресия , можеш да разчиташ на безкористна хуманитарна (и не само) безкористна помощ от Мен и цялата Ми подведомствена структура от предани последователки !

Slava Taratancii ! Gerojam Women's Taratancian armed forces- Slava !


© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.

цитирай
7. kossef - Tenk,s, mudrij!...
21.03.2022 08:58
Писах ти на латиница, за да те уверя, че "Стоя твърде ниско и спрямо енглиша ти за уомънките." Ама и не само - умирам си от срам, бе!... А гърлите не си падат по... Даже ме е срам да продължа.
Щом си рекъл "Слава им!", а аз, като разколник, мога само да ги призова към Физкултурно самосмирение... И теб, мъдрецо!
цитирай
8. born - Би могъл да напишеш "mudrij" с главно "М",
21.03.2022 21:26
както си е и би било редно и желателно, но като към за блажен разколник съм в състояние и мога съвсем благочестиво да Ти простя прегрешението и то забележи без да Те поставям на пост и молитва, което би било нехуманно и небогоугодно безсмислено деяние !
ПП. Ако под "Физкултурно самосмирение" подразбираш квазиспортната дисциплина "креватна гимнастика", бих споделил откровено Своето съгласие за особено активните тренировки в тази твърде оспорвана и престижна дисциплина. Нещо повече- при очевадно и видимо усърдие в усъвършенстването й, бих бил особено благонастроен към експертизата Ти и бих Ти предложил дългосрочен контракт за заслужил треньор на елитния състав на отбора !
С адмирации : © St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.
цитирай
9. kossef - Ехааа! - ...
22.03.2022 09:41
заслужил треньор... На елитния?!... Ша ида да ударя една... отшелническа, великопостническа. За поддържане на формата. Тъй като, май, ми предстои да ми предизвикаш изпитания...
цитирай
10. batogo - !!!:))) Много точно си отделил житото от плявата, Koseff!
05.07.2022 06:37
На комун-псевдо ЕнтЕлЕгенти като другаря Борн не си струва да се отделя внимание, приятелю! Те са като конски мухи и все гледат да си смукнат от Истината малко кръвчица, за да намалят силата И, нещастните червени конски мухи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kossef
Категория: Поезия
Прочетен: 75429
Постинги: 79
Коментари: 252
Гласове: 822
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728