Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 21:52 - Плановете и опитите на САЩ да заграбят и Канада
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2468 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 05.02.2023 22:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Традиция е за американските военни да съставят планове за нападение срещу други държави. Но един от най-неочакваните епизоди на усърдни подготовки за атака срещу други страни, са плановете на Чичо Сам за завземане на Канада или поне на части от нея.

В годините преди Втората световна война, започвайки всъщност през 20-те години на 20 век, армията създава планове за войни с различни страни, обозначавайки всеки план с различен цвят: Германия (черен), Япония (оранжев), Мексико (зелен), Англия (червено). Бидейки под властта на Великобритания, Канада (тъмночервен) се предполага, че е лоялна към Острова и затова е включена в плана за нашествие над Англия.

War Plan Red

Параноичните американски военни стратези, които създадоха План Червено, смятаха, че ако Великобритания и Америка отново влязат в конфликт, той най-вероятно ще се роди от някакъв търговски спор. Каквато и да е причината, те предвиждат, че всяка война с Англия ще бъде продължителна не само поради упоритостта на британците и канадците, но и поради факта, че Великобритания може да черпи работна сила и ресурси от различните кътчета на своята империя, което по това време включва Австралия, Хонконг, Индия, Кения, Нова Зеландия, Нигерия, Палестина, Южна Африка, Судан и др.

Предложени са различни версии на плана и първият приет от тях е одобрен от военния отдел през 1930 г. Въпреки че е бил доста изчерпателен и подробен и обхваща някои от най-силните страни на Великобритания като Кралския флот, един от основните му проблемни области е дългата граница на САЩ с Канада. Затова Щатите разработват няколко направления за нахлуване в северната си съседка.

Нападение срещу Британска Колумбия

Американските военни стратези планират военноморско нападение срещу Виктория, от Порт Анджелис, Вашингтон, както и комбинирано нападение над Ванкувър и прилежащия му остров. Успешното окупиране на тази област би отцепило ефективно Канада от Тихия океан.

Завземането на Манитоба

Централният елемент на канадската железопътна система се намираше в столицата на Манитоба, Уинипег. Армейските стратези на САЩ смятат, че нападение по суша върху тази цел може лесно да бъде извършено от Гранд Форкс, Северна Дакота, и железопътните линии на Канада да се неутрализират.

Рейд срещу Ню Брънзуик и Нова Скотия

Явно военните се надяваха да ударят по морските градове на страната с атака с отровни газове върху столицата на Нова Скотия, Халифакс, където по това време се намира една от основните военноморски бази на Канада. По план след това химическата битка ще бъде последвана от морска инвазия в залива на Сейнт Маргарет. Ако това не даде желания резултат, наземно нахлуване и окупация на Ню Брънзуик евентуално ще изолира ценните морски пристанища на Нова Скотия от останалата част на Канада като по този начин ефективно ще спре въоръжаването на съседната държава от Великобритания.

Окупирането на Онтарио и Квебек

Планирана е тристранна атака от Бъфало, Детройт, и Солт Сент Мари, която има за цел да установи контрол на САЩ над Големите езера. Освен че ще нанесе съкрушителен удар по британските канали за доставки, успехът на тази атака ще позволи на Щатите да контролират по-голямата част от промишленото производство в Канада.

Планирано е нападение по суша от съседните Ню Йорк и Върмонт. Контролът върху тази френскоговоряща провинция би означавал и контрола над морските провинции, което ще попречи на Великобритания да има достъп до остатъка от страната откъм източното крайбрежие.


Въпреки че е официално разсекретен през 1974 г., части от плана неволно изтичат много преди това. По време на строго секретни свидетелски показания на военни пред Комитета по военни дела на Камарата, двама генерали разкриват някои детайлите около План Червено. Тези показания след това са публикувани по погрешка в официални доклади, които после са взети и отпечатани от New York Times.

Също така в New York Times се разкрива и фактът, че Конгресът на САЩ е отпуснал 57 милиона долара през 1935 г. (близо 1 милиард долара днес), за да се изградят три въздушни бази в близост до границата между САЩ и Канада в съответствие с нуждите на План Червено, в случай че САЩ трябва да се защитават срещу или пък от своя страна да атакуват Канада. Тези въздушни бази е трябвало да бъдат прикрити като летища за гражданската авиация, но Правителствената печатница случайно съобщава за съществуването им на 1 май 1935 г., което проваля прикритието.

Интересното е, че според препоръките на План Червено САЩ не просто трябва да нападат и да завладяват територии в едната такава война с Великобритания и Канада, но и да добавят тези територии към собствената си земя, правейки ги част от Съединените щати.

В предишни исторически битки между двете държави, когато САЩ нееднократно са опитвали да завладеят Канада или часто от нея американците са подценявали канадците:

Революционна война

Още през септември 1775 г. ген. Бенедикт Арнолд, когато той е на страната на САЩ провежда неуспешно нападение над Квебек Сити по суша. Но над 40% от мъжете на Арнолд намират кончината си в атаката.

Война през 1812 г.

По време на втората война с Великобритания Томас Джеферсън смята, че окупацията на Канада е „просто само въпрос на маршируване“ за американските войски. Но въпреки численото надмощие на Джеферсън атаките през северозапада, през река Ниагара и на север от езерото Чамплейн се провалят. Британците с помоща на силния си флот, канадски доброволци и воюващи на тяхна страна индиански племена изтласкват американските нашественици и ги принуждават официално да признаят правото на съществуване на Канада, макар и като колония по това време.

„Война“ за Ирландия

За период от 5 години, от 1866 до 1872 г., ирландските католици от САЩ извършват поредица от нападения над канадски цели, включително над крепости и митници. Те имат за цел да принудят британците да се оттеглят от Ирландия. Плановете им обаче са неуспешни.

След Студената война

Нека обаче не оставаме с впечатлението, че само американците са агресивни, колкото и да е трудно това. Трябва да отбележи, че канадците също разработват подобен план за нахлуване в Съединените щати.

Описан като контраатака, планът от 1921 г. прилича повече на опит за преждевременно потушаване на евентуална американско нахлуване. Той е творение на подполковник Бъстър Съдърланд Браун от канадската армия и призовава за изненадващо нападение срещу САЩ, веднага щом канадците имат „доказателства“, че Америка планира инвазия. Смята се, че този предупредителен удар е необходим, тъй като това ще бъде единственият начин Канада да надделее в битка с по-голямата си южна съседка, която има на разположение далеч по-голям боен арсенал и много повече човешка сила.

Едно от другите предимства на един такъв бърз удар е, че тогава войната ще се води на американска територия, така че евентуалните щети в инфраструктурата ще бъдат понесени от американците. И накрая, полковникът смята, че този план най-добре ще спечели време на техните съюзници, британците, да им помогнат, преди американците да организират и започнат ефективна контраатака. 



Гласувай:
6



1. kvg55 - iw69,
05.02.2023 22:49
И Канада е готова да свали гащи.
цитирай
2. iw69 - САЩ
05.02.2023 23:07
чрез НАФТА де факто са превърнали Канада в своя колония, както и Мексико.
цитирай
3. raders - :) Ти говориш за събития, които са се ...
05.02.2023 23:41
:) Ти говориш за събития, които са се случвали преди двеста години. Вярно е, но кой знае защо сега на канадците хич не им пука, докато на украинците и другите съседи на Русия им пука. Истината, която премълчаваш е, че щатите не са били много доволни от имперските амбиции на Англия. Това е и причината да се включат във втората световна война едва след "Пърл Харбър". Рузвелт е съветвал Чърчил да се откажат от империята, но Чърчил е отказвал. Въпреки това англичаните сами са проумели, че трябва да го направят. За разлика от братята, които никога няма да проумеят.
цитирай
4. iw69 - И
06.02.2023 00:18
с тази разлика, че Украйна 1000 год. исторически е била провинция на Русия, и населението е преобладаващо руско, защото говори руски.

А африканците в Родезия какво общо са имали с англичаните, освен че някога са завзети от тях и че са обявени за колония от белите?
Британците напускат Родезия след близо десетилетие война, а не доброволно както лъжливо твърдиш.
цитирай
5. radostinalassa - Прилича на днешната ситуация...
06.02.2023 17:26
И канадците като русите са имали данни, че искат да ги завладеят. Най - добре е да удариш пръв, както смята Русия.
цитирай
6. raders - с тази разлика, че Украйна 1000 год. ...
06.02.2023 22:06
iw69 написа:
с тази разлика, че Украйна 1000 год. исторически е била провинция на Русия, и населението е преобладаващо руско, защото говори руски.

А африканците в Родезия какво общо са имали с англичаните, освен че някога са завзети от тях и че са обявени за колония от белите?
Британците напускат Родезия след близо десетилетие война, а не доброволно както лъжливо твърдиш.


Това е друга тема - Родезия, но не и Австралия, нито Канада и Нова Зелендия, Сингапур, Индия и пр.. Разбира се, че има изключения, но с братята това е правило,а не изключение. Не си ли съгласен, че тази война в Украйна е прекалено късно и е най-голямата тъпотия на Путин? А що се отнася до езика - половината свят говори английски, включително щатите, но това не значи, че са англичани и задължително трябва да бъдат провинции на Англия. Ами напрегни си малко акъла, холан, хайде - претендираш да бъдеш обективен! /За разум и съвест няма да говорим/.
цитирай
7. iw69 - Raders,
07.02.2023 01:22
продължаваш да пишеш тук полуистини или откровенни лъжи.
А Кения - също близо 10 год. война за независимост срещу англичаните, въстанието Мау Мау, британците избиват над 11.000 души преди да се оттеглят от там.

А т.нар. Малайска извънредна ситуация (1948-1960), бунтовете за независимост в Малайзия, където англичаните избиват десетки хиляди? И за това не си чувал сигурно, и пишеш глупости за безкръвното оттегляне на англичаните от колониите.

Британското отегляне от Индия също не е безкръвно. Т.нар. Индийска национална армия воюва за независимост срещу британците.
цитирай
8. raders - продължаваш да пишеш тук полуис...
07.02.2023 19:44
iw69 написа:
продължаваш да пишеш тук полуистини или откровенни лъжи.
А Кения - също близо 10 год. война за независимост срещу англичаните, въстанието Мау Мау, британците избиват над 11.000 души преди да се оттеглят от там.


А т.нар. Малайска извънредна ситуация (1948-1960), бунтовете за независимост в Малайзия, където англичаните избиват десетки хиляди? И за това не си чувал сигурно, и пишеш глупости за безкръвното оттегляне на англичаните от колониите.

Британското отегляне от Индия също не е безкръвно. Т.нар. Индийска национална армия воюва за независимост срещу британците.


Съгласен. Никой няма право да води колониални войни 21 век и англичаните го осъзнаха. Няма я вече Британската империя, с някои дребни остовчета, щом държиш да бъдем точни. Но проблемът е, че Путин още се сили да прави тепърва Руска империя. Не ти ли се струва, че е прекалено късно, дори налудничаво, ако че някога украинците били такива и онакива? Е вече не са и са признати като държава от цял свят, включително Русия. Черно на бяло. Сега Путин плаши цял свят с ядрено оръжие, включително и тебе, защото според него ти си враг, независимо, че му лижеш задника. Чудя се защо всички путофили /не казвам русофили/ сте толкова изкуфели.
цитирай
9. iw69 - Raders,
07.02.2023 19:53
нещо много бъркаш, на никого не лижа задника, пиша и качвам тук метериали според вътрешното си убеждение и разбиране кое е правилно и кое не, за разлика т.нар. евро-атлантици, които си врат главата в топлия задник на Чичо Сам за няколко долара.
цитирай
10. raders - :) Не вярвам да си намерил грешки в ...
07.02.2023 21:30
:) Не вярвам да си намерил грешки в текста, защото всяка дума в горната констатация е мотамо точна. Не се заяждам, но призовавам, като разумен човек, да прецениш още веднъж. Без значение какви сме "фили" и "фоби". Не си ли задаваш въпроса какво ще прави Путин с "победена" Украйна, ако случайно някак победи /в което смея да се съмнявам/. Та това са хора, които го мразят - той ги направи всички русофоби. И сега какво - ще ги коли наред ли, що ли? 40 милиона народ... Правите се на русофили, а всъщност, направихте от Русия плашило. Истинският русофил по никой начин не би допуснал това, освен ако не е завършен идиот.
цитирай
11. iw69 - Raders,
07.02.2023 22:09
със сигурност в Украйна има немалко хора, които са били достатъчно дълго преследвани и мачкани от днешната ервофашистка държава там, които чакат рухването й с нетърпение, което рано или късно ще се случи.
цитирай
12. raders - със сигурност в Украйна има немалко ...
07.02.2023 23:34
iw69 написа:
със сигурност в Украйна има немалко хора, които са били достатъчно дълго преследвани и мачкани от днешната ервофашистка държава там, които чакат рухването й с нетърпение, което рано или късно ще се случи.


Разбира се, че има. Навсякъде има "фили" и "фоби", но това не би трябвало 21 век да е повод за война в центъра на Европа /нищо, че го наричате СВО/. Подобна война е безумство и престъпление срещу цялото човечество в една ядрена епоха. Ако ти по някакви случайни стечения на обстоятелствата, си на мястото на Путин, би ли започнал такава война? Малко се съмнявам, освен ако не си със специфична диагноза. Нека сега оставим американците на мира /те участват индиректно/ и се насочим към Путин! И така - би ли започнал такава война?..
цитирай
13. iw69 - Зависи
08.02.2023 01:58
от информацията, с която разполагам.
А ние сега не разполагаме с всичката задкулисна информация за това, което е ставало в Украйна.
Но дори само военните биолаборатории там на САЩ също могат да са достатъчен Casus belli за премахването им. Евентуална работа по атомно оръжие също. Вкарването в страната на прекалено много оръжие от вражески държави също. Планове за дислоциране на атомно оръжие от враждебни страни също.

Но всъщност сега си спомних как укронацистите започнаха пролетта на 2014 г. да бомбардират населението в Донбас, Луганск, Харков както и погромите в Одеса. Та ако зависеше от мен щях да изпратя военни още тогава да защитят цивилните от терора на подкукуросаните от Запада укрофашисти.
цитирай
14. raders - Тези биолаборатории дори да същ...
08.02.2023 13:33
Тези биолаборатории дори да съществуват, едва ли са с военно предназначение. По силата на подобна логика, в Украйна не би трябвало да се произвежда нищо, защото веднага може да стане неудобно за параноиците от Кремъл. А през 2014 година и Крим, и Донбас станаха военна цел за руснаците. Някак много бързо решиха, че всичко им принадлежи. Разбира се, че "укронацистите" ще реагират на собствена територия. Но какво търсят там русонацистите? Все едно ние да нападнем Македония, защото местни идиоти направили поразии в Охрид. Тъпо и опасно. А за това, че ти също би започнал война, ако решаваше вместо Путин, не се и съмнявам. То за това не се иска много акъл. :(
цитирай
15. iw69 - Ако
08.02.2023 13:46
около половината население на Македония се самоопределяше като българско (каквото горе-долу е и съотношението на възприемащи се като руснаци и неруснаци в Украйна, като днес там неруснаците контролират цялата държава), и вследстие на това, че тези българи искат да се присъединят към БГ и затова биват избивани от властта в Скопие би било редно, дори належащо наши войски да влязат и да защитят тези хора. Просто защото няма кой друг да го направи.
Друг е въпросът, че в Македония прекалено малко се самовъзприемат като българи, а и нашите политически путки няма да посмеят да защитят сънародниците ни, освен ако Запада изрично не ги поощри към такова действие, защото ние днес сме васална държава с неоколониална админситрация без абсолютно никакъв мегдан да взема самостоятелни външнополитически решения.
цитирай
16. raders - около половината население на М...
08.02.2023 14:30
iw69 написа:
около половината население на Македония се самоопределяше като българско (каквото горе-долу е и съотношението на възприемащи се като руснаци и неруснаци в Украйна, като днес там неруснаците контролират цялата държава), и вследстие на това, че тези българи искат да се присъединят към БГ и затова биват избивани от властта в Скопие би било редно, дори належащо наши войски да влязат и да защитят тези хора. Просто защото няма кой друг да го направи.
Друг е въпросът, че в Македония прекалено малко се самовъзприемат като българи, а и нашите политически путки няма да посмеят да защитят сънародниците ни, освен ако Запада изрично не ги поощри към такова действие, защото ние днес сме васална държава с неоколониална админситрация без абсолютно никакъв мегдан да взема самостоятелни външнополитически решения.


:) Ето, че веднага прехвърля топката към "войските". Такава тъпня, Господи - вече хич не се чудя, че сме на това дередже. Ако издигнат паметник на глупостта, мястото му е тук - по българско. Три войни загубихме. С безброй жертви и територии и нашият даже не е проумял, че войната не решава нищо. Същински Путинчо. Хвала!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821793
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16454
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031